Βαρυπετροσ - χανια
Ντουντουνάκη Ελένη
The Family Farm
Ασχολούμαι με τα βιολογικά γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη τηρώντας υψηλά στάνταρ ποιότητας. H ιδέα για ποιοτική τροφή με προβλημάτισε από την εποχή της ανατροφής των παιδιών μου. Διάβασα, έψαξα, προσπάθησα, δοκίμασα ξανά και ξανά και κατέληξα να χρησιμοποιήσω ως γλυκαντική ουσία τα σάκχαρα από το κρητικό σταφύλι αντί ζάχαρης.
Επιθυμία μου να παράγω προϊόντα 100% Κρήτη, σεβόμενη το περιβάλλον και προσπαθώντας για βιώσιμη ανάπτυξη. Το σταφύλι, το μούστο και το πετιμέζι τα συναντάμε στους Κρήτες της Μινωικής Εποχής και μεταγενέστερα, αλλά και από τους αρχαίους Έλληνες, στους Βυζαντινούς, στους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Τα συναντάμε σε πάμπολλες χρήσεις, σε γλυκές συνταγές αλλά και σε γλυκόξινα πιάτα.
Ορόσημο στην οικοτεχνία μου ήταν η επαφή μου με τα ρετσέλια, συνταγές ζαχαροπλαστικής όπου έβαζαν στο πετιμέζι φρούτα και λαχανικά. Τα ρετσέλια με συγκίνησαν και καθόρισαν την πορεία μου καθώς με οδήγησαν στα γλυκά κουταλιού μου. Έτσι ο ξεχασμένος θησαυρός των πρόγονων μου αλλά και των παιδικών αναμνήσεων μου πήρε μια ξεχωριστή θέση στη ζωή μου, στη ζωή των γλυκισμάτων μου!!
Έπειτα, αναζήτησα στο διαδίκτυο, επισκέφτηκα μοναστήρια , μίλησα με εκλεκτούς σεφ, και έφτιαξα μαρμελάδες και chutney για τυριά, σαλάτες, γρασάρισμα, για κοκτέιλ και συνοδευτικά κρασιών. Ανακάτεψα πιπέρια και αρώματα κρητικής γης και συνεχίζω να παντρεύω τους καρπούς από το κτήμα μου. Μετα-ποιώ στο σπίτι μου ό,τι αγαθά μου δίνει το κτήμα μου στο Βαρύπετρο Χανίων: πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μούσμουλα, δαμάσκηνα, λωτούς, γκουάβα. Ενώνω τα βότανα της Κρήτης, βασιλικό, κολίανδρο, μαντζουράνα με αρώματα της Ανατολής,κανέλα Κεϋλάνης, αστεροειδή γλυκάνισο, άσπρο, ροζ, μαύρο πιπέρι. Δημιουργώ με μεράκι, καινοτομώ με φαντασία, ρίχνω ματιές στο παρελθόν και στην σύγχρονη πραγματικότητα και ονειρεύομαι …
Ονειρεύομαι ότι κερνώ με τα χειροποίητα γλυκίσματα μου από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή που με αναζητά και ξέρω ότι αν δεν έχω να του δώσω θα σεβαστεί την εποχικότητα και θα με περιμένει του χρόνου.
Η ευτυχία είναι το ταξίδι … και τα βραβεία μια επιβράβευση. Αν η Ελληνίδα είχε κίνητρα θα μπορούσε να αναδείξει την κληρονομιά και τον πολιτισμό της στα πέρατα του κόσμου.
Ελένη Ντουντουνάκη
ΟΙΚΟΤΕΧΝΗΣ
Ελένη Ντουντουνάκη
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βαθύπετρος - Χανιά
Ιστοσελίδα
www.
Προϊόντα Οικοτεχνικής Μονάδας
-
Μαρμελάδες - Γλυκά κουταλιού
Μαρμελάδα Πορτοκάλι με ροζ πιπέρι και τζίντερ
Βαθμολογήθηκε με 0 από 5Διαβάστε περισσότερα